DOA DIBACA SETIAP HARI

"Ya Allah, Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

"Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.

Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.

Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."

Beautiful People

15 December 2010

Pengalaman Bercuti Jakarta – Bandung | Day 2

Baca ----> Pengalaman Bercuti Jakarta – Bandung | Day 1

…ahhh… segarnya bangun pagi… di Bandung, azan subuh sekitar jam 4.00am (5.00am waktu Malaysia)… di Kota Daarul Jannah ni sejadah dan Al-Quran ada disediakan, jadi tak perlu khuatir… tapi telekung tak disediakan ye. Nak mandi dan berwuduk pepagi tu masalah betul…. walaupun bilik air dilengkapi dengan water heater, tapi lepas mandi tu sejuk betul… sampai ke tulang rasanya…. trrr… berlaga-laga gigi..

Bestnya di sini, sarapan dihantar ke bilik…. hmmm… sedapnya. Air teh panas yang dihidangkan cepat pulak sejuknya… sebab cuaca yang dingin dan nyaman. Kota Daarul Jannah ni dimiliki oleh ustaz A A Gim, seorang penceramah bebas yang terkenal di Indonesia.
Agenda hari ni, melawat ke Tangkuban Perahu, membeli belah di Kawani (nak cari backpack Deuter), Rumah Mode (pakaian berjenama) seterusnya makan malam di Kampung Daun. Pak supir (Cecep) bersama pemandu pelancong (Mbak Sylva) menjemput kami jam 10.00am… Sheila booking pak supir ni dengan Edi, supir yang sama masa Sheila ke Bandung tahun lepas. Servis tip top…. nak nombor Edi, contact Sheila personally ye.


Tangkuban Perahu


Pertama kali menjejakkan kaki ke Tangkuban Perahu…. ketinggian 1860m dari paras laut. Untuk sampai ke puncak tak perlu bersusah payah mendaki… boleh terus sampai ke puncak dengan kereta, hanya sekitar 20 minit sahaja… tapi kalau nak yang extreme, boleh aje meredah hutan belantara yang mengambil masa sekitar 3 jam untuk sampai ke puncak…. bayaran masuk dikenakan iaitu Rp.50,000 seorang.

Suasana di puncak sungguh meriah dengan kehadiran pelancong dan juga penjaja yang ramai sekali. Dari atas dah boleh menghidu bau sulfur yang menusuk hidung… Terdapat kepulan asap yang sentiasa keluar dari dalam kawah menandakan bahawa ianya masih aktif… para pelancong tidak dibenarkan sama sekali untuk turun bermandi-manda di dalam kawah….

Kalau rajin, boleh le menyusuri kawasan Tangkuban Perahu… di kiri dan kanan jalan ada banyak gerai yang menjual cenderahati, baju-T, rantai dan segala macam perkara. Kalau lapar boleh aje singgah ke gerai yang menjual jagung bakar dan pulut bakar… makan panas-panas sedapppp….
(Masih terngiang-ngiang di telinga tatkala seorang anak berumur sekitar 10-12 tahun mengekori untuk menjual beg strawberi… “Belanja bu… sabar menanti bu… murah-murah aja bu…”… Tersentuh hati melihat suasana itu.)


Shopping Time

Selepas ke Tangkuban Perahu, acara seterusnya adalah acara yang dinanti-nantikan… shopping time… Tempat pertama yang kami tuju Rumah Mode… memang pusat tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara le… Sheila sambar sehelai blause je tapi cik abang tu… 7 helai baju… ambik ko… Shopping tak hengat… 

Dari Rumah Mode ke Kawani pulak… cik abang nak mencari beg Deuter dan kasut untuk hiking. Harga beg di sini lebih murah jika dibandingkan dengan di Malaysia… ini sebagai persiapan cik abang tu untuk menawan Gunung Tahan tahun depan. Sampai ke Bandung ko nak membeli begnya… tengok punya tengok… sekali tak jadi beli… nak fikir dulu… hmmm…


Kampung Daun


Dah puas shopping… (tak puas sebenarnya….)… lapar le pulak dah… jadinya kami terus sahaja ke Kampung Daun untuk makan malam… suasana di Kampung Daun ni sebenarnya romantik sekali… suasananya yang tenang, tempat makannya dibuat pondok-pondok kecil… nak tidur baring kat sini pun boleh…


Daarul Jannah 2


Lepas makan balik hotel. Malam ke-2 kami menginap di Daarul Jannah 2 pulak… saja nak merasa… Kalau Daarul Jannah 1 biliknya daripada kayu, dibina ala-ala resort, Daarul Jannah 2 dah lebih moden…. bangunannya dibina daripada batu-bata. Harga bagi satu bilik adalah Rp.280,000 satu malam… ini rate untuk high season – Khamis – Ahad, kalau hari biasa-biasa tu Rp.250,000 je satu malam.

----> penat nak taip… rehat jap, nanti sambung untuk hari ke-3 pulak…

7 comments:

Cahaya Petunjuk said...

Assalamualaikum...

Akak, saya nk tanya pasal pak supir di bandung tu?contact no dia mcm kt akak punya bloh ni ke -Cahya Edi Permana?

Terima kasih
Hidayah

Sheila Wahid said...

Waalaikumussalam, Iya Hidayah, itu le contact numbernya kalau dah tukar akak tak sure le pulak sebab lama dah tak contact dgn Edi. Maybe Hidayah boleh hubungi Sylva atau hubungi terus ke pejabatnya.

Ena Azman said...

hai sis, nak tanya dari hotel ke tangkuban perahu tu amik masa bape jam ye nak sampai? tq :)

IKRAM ROHADI said...

brape akak byr utk pak supir n tour guide tu utk sehari

Salbyah Abas said...

salam kak...boleh saya minta no tepon supir tak?? riz_adiksha@yahoo.com

Salbyah Abas said...

salam kak...bole saya dapatkan no tepon supir tu tak?tQ

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

HOT SELLING ITEMS